logo

Друштво

Успешан рад Телефонског саветовалишта за превенцију самоубиства

Успешан рад Телефонског саветовалишта за превенцију самоубиства  Само у првих 48 дана рада Телефонско саветовалиште за превенцију суицида примило је 246 позива. Овако широк, позитиван одјек у јавности потврдио је друштвену оправданост подршке Секретаријата за здравство овом телефонском саветовалишту у циљу очувања и превенције здравља грађана. Захваљујући подршци града Београда и других донатора, Удружење грађана "Центар за животне вештине" оформило је почетком године бесплатну телефонску линију за пружање саветодавне и психосоцијалне подршке особама које су у ризику за суицид.

ТЕЛЕФОНСКА линија 0800-210-200 отворена је свакодневно од 20 до 6 часова, радним данима и празницима.

– Формирањем Кризног центра и пуштањем у рад Телефонског саветовалишта за превенцију суицида, град Београд се сврстао међу светске модерне метрополе, које у сарадњи са локалним партнерима спроводе друштвену бригу о здрављу својих грађана, са посебним нагласком на превенцију и очување менталног здравља. Психосоцијална помоћ и подршка суицидалним особама, онима који се осећају беспомоћно, безнадежно и помишљају на окончање живота, што већ представља облик нарушеног менталног здравља, као и онима који преживљавају нечије самоубиство, готово да није постојала у Србији – рекао је градски секретар за здравство др Зоран Благојевић.

Према подацима Светске здравствене организације у Србији је последњих година регистрован пораст броја самоубистава. Стручњаци упозоравају да је регистрован и приказан број, по правилу, увек знатно мањи од реалног броја због непријављивања случајева (срамота и страх од социјалне осуде). Углавном се не региструју случајеви покушаја самоубиства, односно случајеви који немају смртни исход, иако покушаји указују на потребу посебне помоћи и подршке.

Комплексности проблема доприноси и чињеница да свака особа која почини самоубиство оставља иза себе чланове породице, који пролазе кроз посебан, врло компликован облик туговања и жалости. Кризни центар такође има активну улогу у борби са предрасудама и стигматизацијом особа које се налазе у суицидалној кризи или које су покушале самоубиство.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Лице овлашћено за поступање по захтеву за слободан приступ информацијама од јавног значаја у Управи ГО Младеновац: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Telefon: 0118241656
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.