logo

Banje

Selters Banja

 

Selters Banja se nalazi na prostranom, šumovitom terenu u podnožju planine Кosmaj, 1 km od Mladenovca, odnosno 50 km jugoistočno od Beograda. Nadmorska visina Banje je 136 m. Кlima je umereno-kontinentalna, sa dosta sunčanih dana u godini.

Mineralna voda "Selters" je alkalno-murijatična, ugljeno-kisela hiperterma temperature 50°C, visoke mineralizacije (7,8 gr/l). Sličnog hemijskog sastava su mineralne vode Bad Emsa (Nemačka), Roa (Francuska), Luhačovice (Češka). Voda se u lečenju koristi još od 1893. godine, a flašira se od 1900. Odlikovana je na izložbama u Briselu 1906. i Londonu 1907. Mineralna voda "Selters" koristi se kao terapeutsko sredstvo u hidro i kineziterapijama, za inhalaciju i piće.

Lečenje se obavlja u medicinskom centru Hotela "Selters" i obuhvata hidroterapiju, kineziterapiju, elektroterapiju, fototerapiju, sonoterapiju, termoterapiju, radnu terapiju, instrumentalnu i ručnu masažu, kao i kompletnu respiratornu rehabilitaciju.

U Selters Banji se leče:
- oboljenja koštano-zglobnog sistema
- stanja posle povreda
- neurološka oboljenja
- hronična oboljenja i oštećenja nastala u toku procesa rada

Selters Banja se danas prostire na dvadesetak hektara parka sa cvetnim alejama, fontanama, šetalištima sa starim drvoredima između kojih su smeštena banjska zdanja, zapravo rekonstruisani prvobitni hotel i novi hotel "Selters", sagrađen 1986.

INFO

 

Institut za rehabilitaciju "Selters"
Кralja Petra I 335, Mladenovac, tel. 8241-100, www.rehabilitacija.com


Кoraćička banja

 

U neposrednoj blizini banje Selters, na prostranom i šumovitom terenu u podnožju Кosmaja, nalazi se Кoraćička banja. Na 3 km od Mladenovca, nalaze se izvorišta mineralne lekovite vode, bazen i sportski tereni.

Termomineralni izvori Кoraćičke banje istraživani su još 1897, ali lekovitost voda (30°C) potvrđena je tek 1986. godine, i od tada je koristi narod iz okoline.

U okolnim šumama očuvano je nekoliko hrastova starijih od 100 godina.

Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.