logo

Aktuelnosti

Obeležena slava grada - Spasovdan

 

Svetom liturgijom, lomljenjem slavskog kolača u Starom dvoru i litijom od Vasnesenjske crkve do Hrama Svetog Save obeležena je slava grada Beograda – Spasovdan.

Domaćin slave i zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je na svečanom prijemu u Starom dvoru da Beograd obeleževa ovaj dan od 1403. godine.

„U čast obnove i napretka slavimo Vaznesenje gospodnje – Spasovdan otkada je u vreme despota Stefana Lazarevića naš Beograd 1403. godine postao srpska prestonica. Vaznesenje je simbol Hristove pobede, čemu je prethodilo Vaskrsenje“, istakao je Vesić.

On je podsetio da je despot Stefan Lazarević upravo izabrao Spasovdan za slavu grada, jer je Beograd te 1403. godine bio opusteo i razrušen, a Srbija posle Kosovskog boja pred nestankom.

Vesić je napomenuo okupljenim zvanicima da pripadamo narodu koji više od osam vekova ima svoj ustav i svoje zakone, te da živimo u gradu koji duže od šest vekova slavi svoju slavu.

Domaćin slave je prethodno pozdravio sve prisutne zvanice – patrijarha srpskog Porfirija, nadbiskupa Stanislava Hočevara, muftiju beogradskog Mustafu Jusufspahića, predsednika Narodne skupštine Ivicu Dačića, ministre u Vladi Republike Srbije, predstavnike diplomatskog kora, predsednike opština i direktore javnih preduzeća, te posebno srpsku decu sa Kosova i Metohije i iz Crne Gore koja su došla u Beograd ovim povodom.

Patrijarh srpski Porfirije je prisutnima čestitao slavu grada Beograda. On je istakao da je ove godine litija posvećena miru.

„Litija u principu jeste molitva i ove godine molićemo se za mir u svetu, a u naše dane je to naročito potrebno. Ono što kao ljudi ne možemo sami, neophodno je da izmolimo od Boga – da nam prosvetli um, zagreje srce i da nas vrati na put univerzalnih i fundamentalnih principa vere“, ukazao je patrijarh Porfirije.

Spasovdan1
Spasovdan2
Spasovdan3
Spasovdan4
Spasovdan5

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.