logo

Aktuelnosti

Прослава на спомен чесми "Црквенац"

Уз присуство представника амбасада, републичке Владе, Војске Србије и борачких удружења данас је одржана традиционална прослава годишњице освећења спомен – чесме "Црквенац".

Свечаности поводом освећења чесме подигнуте септембра 1915. године у знак захвалности  др Елси Ингилс и храбрим Шкотланђанкама које су чиниле најјачу женску санитетску мисију на српском ратишту присутвовали су представници амбасада држава савезника у Првом светском рату. Испред амбасаде Велике Британије, "Црквенац" је обишао пуковник Вилијам Инглиш, војни аташе, као и пуковник Пол Дуф, изасланик амбасаде Канаде.

Овогодишњу свечаност чијој се организацији од ове године прикључило републичко Министарство за рад и социјална питања, нису присуствовали, као што је то био годинама случај, амбасадори држава савезника у Првом светском рату.

Након поздравног говора и добродошлице упућене сталним гостима, на ову чињеницу се осврнуо и Бранислав Јовановић, председник Градске општине Младеновац.

– Док је годинама уназад прославу на "Црквенцу" самостално организовала општина Младеновац стални гости су нам били британски амбасадори који су се увек радо одазивали нашем позиву. Ја заисте не знам којим се принципима у организацији оваквих свечаности руководе поједина републичка министарства нити какав однос имају према значају овог догађаја, али надам се да ће британски амбасадор од следеће године поново бити са нама – рекао је Јовановић.

Након пријема у свечаној сали посевећеној др Елси Ингилс, делегације су на Црквенцу полагањем венаца одале пошту храбрим Шкотланђанкама које су чиниле најјачу женску санитетску мисију на српском ратишту. Присутнима се обратио пуковник Вилијам Инглиш.

– Поштовани господине Јовановићу, даме и господо, драги пријатељи. Данас ми је част да се заједно са вама присетим докторке Елси Инглис. Она је била велика и добра жена која је помагала српском народу. Србија и Британија су дуго пријатељи, а др Инглис представља један од најбољих примера тог пријатељства – рекао је Инглиш.

Бранислав Јовановић се у име грађана Младеновац и своје лично име захвалио предстваницима амбасада на присуству овој традиционалној манифестацији, заједничком обележју историје британског и српског народа.

– Драго ми је да су данас са нама представници амбасада,  Владе Републике Србије, Војске Србије, Српског лекарског друштва као и увек добродошла породица покојног др. Жарка Вуковића који нас је за живота својом упорношћу, вољом и истрајношћу стално подсећао на значај овог места.
Даме и господо, ваше присуство најбољи је доказа да и после скоро 100 година од доласка савезничких лекара и медицинских сестара у ратом и болешћу опустошену Србију делимо исте вредности, вредности хуманости и пожртвовања. Одавајући пошту докторки Инглис захваљујемо се свим медицинским радницима који су напустили мир и спокој својих домова и дошли у далеку и њима непознату земљу.
Као што је значај њихове борбе знала да цени Србија и војници елитне Моравске дивизије првог позива који су у јесен 1915. године изградили ову чесму, тако и ми данас одајемо почаст докторки Ингилс и британском лекарском особљу.

Као председник општине Младеновац волео бих да међусобне односе наших народа не обележавају само споменици, већ да заједничка улагања у бољи живот постану нова обележја сарадње и пријатељства наших народа и држава – рекао је Јовановић.

Музичко – драмски програм на Црквенцу заједнички су уприличили библиотека "Деспот Стефан Лазаревић" и ОШ "Момчило Живојиновић".

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.