logo

Aktuelnosti

Усвојен трећи ребаланс буџета

Одборници Скупштине ГО Младеновац усвојили су јуче трећи ребаланс општинског буџета, као и деветомесечни извештај о извршењу овогодишњег буџета.

Хронолошки гледано, јучерашњом одлуком о ребалансу општинска каса доживела је треће овогодишње усаглашавање. Година је почела се са буџетом од 594 милиона динара. Првим ребалансом у марту ова средства су остала иста, али је у посебном делу буџета дошло до прерасподеле новца. Крајем јула, другим ребалансом, буџет је повећан на 626,5 милиона динара због обављања нових надлежности које су прешле на општину. Напослетку, трећи, јуче усвојени,  ребаланс не доноси никакве посебне новине. Буџетска средства се увећавају за 12.852.000 динара од прихода из ДИП-а, затим за 12.652.574 динара вишка прихода и пренетих средстава из прошле године и за 1.213.304 динара средстава из осталих извора прихода. Тако да укупан оквир буџета за 2011. годину сада износи 653.291.852 динара.

На предложени ребаланс одборник Небојша Јовановић (СРС) поднео је 14 амандмана који нису прихваћени, док су критике две опозиционе странке у скупштини, СРС-а и СНС-а, упућиване са истих позиција као и код претходног ребаланса.

По свему виђеном, сва је прилика да смо ушли у серију "предизборних" скупштинских заседања где нас пред камерама локалне телевизије очекују вербални сукоби и предизборна реторика власти и опозиције.

Коментаришући предлог одлуке о ребалансу, Владан Јеремић (СРС) је нагласио да су ектремно повећана средства за невладине организације и спорт. Такође, критиковао је и дотације јавним предузећима и поставио питање трошења новца из буџетске резерве. Предстваник друге опозиционе странке у општинској скупштини Спасо Јањић (СНС) изнео је општу оцену да је овим ребалансом "озакоњено надекватно и неодговорно трошење средстава". Одлука о ребалансу је усвојена.

На друго место јучерашњег дневног реда, као допуна, "упала" је тачка о разрешењу и именовању члана Општинског већа. Досадашњи члан Већа, Драган Марковић (ДС) поднео је оставку на ову функцију, а уместо њега је именован Богдан Вуксановић (ДС).
Код увојеног Извештаја о извршењу буџета за период јануар-септембар 2011. поновиле су се критике опозиције као и код расправе о ребалансу.

Скупштина је јуче усвојила и измене и допуне Програма уређења грађевинског земљишта, као и Ребаланс програма пословања ДИП-а за текућу годину.

Још једном "кадровском тачком" допуњен је јучерашњи дневни ред. Досадашња директорка ЈП "ДИП Младеновац", Снежана Трипковић поднела је оставку. На место новог директора именован је Драган Марковић

Од осталих тачака, одборници су јуче именовали нови састав општинске Изборне комисије, увојили одлуку о изменама и допунама одлуке о Јавном правобранилаштву и дали подршку Извештају о раду Општинске управе за шест месеци 2011. године.

 

Решењем о разрешењу и именовању председника Надзорног одбора Туристичке организације са овог места је "смењен" Драгослав Дамњановић, а именован Владан Ивановић, угоститељ.

 

 

Скупштина је јуче подржала иницијативу одборника Јединствене Србије о уступању службених возила Градске општине Младеновац на коришћење грађанима Младеновца. У име предлагача детаље ове одлуке образложила је одборник Невена Стојановић.

– Када неки наш повређен или болестан грађанин оде у Хитну помоћ Младеновца, у деведесет одсто случајева бива превезен за Београд где се једино могу остварити неке анализе и озбиљнија медицинска помоћ. Шта се онда дешава ? Након анализа и тестова, наш суграђанин се окрене и схвати да је сам на своме јер се возило којим је дошао одавно одвезло за Младеновац. Тада се човек осећа као 13 прасе, одбачено, исфрустрирано и неповерљиво према својој сопственој општини. Прихватањем ове иницијативе смањили би овај проблем у интересу свих наших грађана – рекла је Стојановић.

Светислав Никодијевић (СНС) је рекао да ће ова одборничка група подржати овај предлог "јер ће га ионако увести као праксу после Нове године". Владан Јеремић (СРС) је оценио ову иницијативу као демагогију и политички маркетинг рекавши да би је подржао да је предложена пре три и по године, а не сада, неколико месеци пред изборе.

Иако је иницијатива усвојена (26 од 44 одборника), остало је нејасно како ће се технички овај хумани гест спровести у дело.

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.