logo

Aktuelnosti

Студијска посета Шведској

Делегација председника општина и градоначелника из Србије боравила је у Стокхолму. Студијско путовање је организовано у циљу упознавања са радом локалних самоуправа у Краљевини Шведској, а у делегацији је био и Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац.

У оквиру програма "Подршка локалним самоуправама у Србији у процесу ЕУ интеграција", Стална конференција градова и општина организовала је студијску посету Краљевини Шведској на позив Шведске асоцијације локалних власти и региона (СКЛ).

Осим председника градске општине Младеновац, Дејана Чокића, у престоници Шведске били су и председници општина и градоначелници Врачара, Лесковца, Ниша, Параћина, Александровца, Бачке Тополе, Новог Пазара, Ваљева, Ариља, Пирота, Крушевца, Сомбора, Беочина, Крагујевца, Сурдулице као и представници Града Београда.

Како нам је рекао Дејан Чокић, председник општине Младеновац, осим свакодневних предавања у седишту СКЛ-а на тему приближавања локалних самоуправа европским стандардима, ово је била и прилика да се челни људи српских градова и општина упознају са функционисањем управе града Стокхолма.

– Верујем да је ова посета за сваког представника делегације из Србије била корисно искуство да виде како функционише локална самоуправа у једној сређеној земљи. Дочекала нас је председница Скуштине града Стокхолма, а посетили смо и Управу града Стокхолма. Интересантно је да је минимална плата у Шведској 2.200 евра, док рецимо чланови Већа града Стокхолма примају плату од око 8.000 евра. Иако је Шведска територијално много већа од Србије, по броју становника смо приближни, с обзиром да имају око девет и по милиона становника. Административна подела је таква да имају 20 региона и 290 општина, а у Управи града Стокхолма ради око 450 службеника – рекао је Чокић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Datum kreiranja: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Лице овлашћено за поступање по захтеву за слободан приступ информацијама од јавног значаја у Управи ГО Младеновац:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., Telefon: 0118241656
Техничка подршка: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.