logo

Aktuelnosti

Почела изградња канализације у Кораћици

altГрадски менаџер Горан Весић обишао је радове на изградњи канализационе мреже у општини Младеновац, на потезу између месних заједница Селтерс и Кораћица, и том приликом рекао да ће грађани у другој половини године моћи да се прикључују на тај систем.

- Испуњено обећање је заиста велико задовољство, јер као што је познато људи из овог дела Младеновца имају велики проблем са канализацијом. Годину дана смо интензивно радили на овом пројекту и веома смо задовољни због почетка радова. Биће урађена канализациона мрежа у дужини од 1.900 метара, а биће обухваћене Ливадарска и Босанска улица. Овде постоји фекални колектор и грађани ће већ у другој половини године моћи да се прикључују - објаснио је Весић.

Према његовим речима, заједно са Дирекцијом за грађевинско земљиште и изградњу Београда завршен је тендерски процес за изградњу постројења за прераду отпадних вода у Међулужју, за шта су стигле две понуде. У наредних неколико недеља, додао је Весић, биће потписан уговор са једном од две заинтересоване компаније.

- Након тога почеће изградња постројења, што значи да ћемо људе који тамо живе моћи да прикључимо на канализацију, како се више отпадне воде не би уливале у реку. Што се тиче регионалног водовода Макиш - Младеновац, у овом тренутку радови су стигли до Мале Иванче. Тај пројекат је 2014. године био у потпуности "мртав", а од тада до данас уложено је око 57 милиона евра. За финализацију пројекта потребно је још 66 милиона евра, што је такође обезбеђено, али ћемо наставити рад у етапама. Насеља на територији општине Гроцка се већ прикључују на водовод, полако се приближавамо општини Сопот, као и Младеновцу, односно резервоару Рајаковац. Све то значи да ће регионални водовод бити завршен 2021. године, када ће грађани Младеновца имати стабилно водоснабдевање, што сада није случај са појединим деловима ове општине попут насеља Кораћица - нагласио је градски менаџер.

altКако је навео Весић, заједно са Дирекцијом за грађевинско земљиште и изградњу Београда радимо хидрогеолошка испитивања како би се у том насељу направио бунар, јер људи не могу да чекају 2021. годину и долазак "градске воде".

- У сарадњи са председником општине решавамо проблем по проблем грађана. У овој општини је у последње две године урађено више него деценијама пре тога. У Младеновцу је реконструисано око 150 улица, скоро 25 километара атарских путева, као и велики број других инфраструктурних радова. Оно што би требало да буде следећи потез је отварање фабрике у Младеновцу, како бисмо створили већи број радних места. На тај начин смо се изборили са проблемом незапослених у Обреновцу, где након отварања Меита фабрике готово да нема незапослених. Тамо је недавно запослен 1000. радник, а просечна плата је 55.000 динара. Младеновац је у транзицији изгубио фабрике попут "Керамике" и "Петра Драпшина", па нас у наредним годинама очекује борба за нова радна места. То не можемо да урадимо без сарадње са Владом Републике Србије, као што је и Меита у Обреновац стигла уз посредство Владе - рекао је Весић и додао, грађани Младеновца то заслужују и природно је да, иако су они део Београда, њима прва опција за радно место не буде путовање за град.

Обиласку радова присуствовали су и директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Бранислав Поповић и председник општине Младеновац Владан Глишић.

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.