logo

Aktuelnosti

Обележен дан освећења спомен чесме

Обележен дан освећења спомен чесме
Општина Младеновац угостила је данас амбасадоре и представнике амбасада земаља савезника Србије у Првом светском рату. Председник општине Младеновац, Бранислав Јовановић, примио је амбасадоре Велике Британије и Аустралије, као и представнике амбасада Канаде и Француске. Свечаности су присуствовали и представници Министарства одбране ВС и гости из општине Врање.
Поводом прославе на спомен чесми "Црквенац" данас је одржан пријем у општини Младеновац и културни програм на "Црквенцу" коју су подигли у јесен 1915. године војници Моравске дивизије I позива под руководством резервног капетана прве класе Боривоја Поповића. Чесма је посвећена докторки Елси Ингилс и санитарној мисији шкотских жена у Србији.
Данашњој свечаности присуствовали су Стивен Вордсворт, амбасадор Велике Британије са супругом, Најџел Фен, аташе за одбрану Велике Британије, госпођа Клер Биргин, амбасадор Аустралије, Патрик Ебер, саветник канадског амбасадора, Џон Де Во, шеф обезбеђења канадске амбасаде, Патрис Ковачевски, помоћник француског војног аташеа, потпуковник Николас Јовановић, представник амбасаде Француске, генерал Вељко Тодоровић и пуковник Јован Максић испред Управе за здравство Министарства одбране и др Жарко Вуковић испред Српског лекарског друштва.

Након пријема у општини, госте је поздравио председник општине Младеновац, Бранислав Јовановић.

– Драга гости, част ми је да могу испред општине Младеновац да вам пожелим добродошлицу у наш град. Знам да ћу одступити од протокола али најпре бих поздравио доктора Жарка Вуковића, који нас својом дугогодишњом упорношћу, вољом и истрајношћу подсећа на значај овог места. Задовољство ми је што имам прилику да поздравим амбасадоре и представнике амбасада држава савезника наше земље у Првом светском рату.
Спомен чесма Црквенац је симбол хуманости посвећен докторки Елзи Ингилс и санитарној мисији шкотских жена које су дошле у Србију, њима далеку и непознату земљу, у тренутку када се наш народ приближио границама биолошког опстанка. Не штедећи себе водиле су храбру борбу против пегавог тифуса, опаког непријатеља који је убијао српске војнике, становништво и ратне заробљенике, а Србија је постала земља смрти.
Као што је значај њихове борбе знала да цени Србија и војници елитне Моравске дивизије првог позива који су у јесен 1915. године изградили ову чесму тако и ми данас одајемо почаст докторки Ингилс и британском лекарском особљу.
Обећавам да ће општина Младеновац учинити све да овај спомен комплекс добије изглед какав заслужује и када се на овом месту сретнемо следеће године будите сигурни да ћемо испунити обећање.
Ја, као председник општине Младеновац волео бих да међусобне односе наших народа не обележавају само споменици, већ да улагање у живот и просперитет наших људи постану нова обележја сарадње и пријатељства наших народа и држава. Хвала вам и добродошли у Младеновац – рекао је Јовановић након чега је гостима уручио пригодне поклоне.


Представник Министарства одбране Војске Србије, генерал Вељко Тодоровић, поздравио је присутне госте.

– Поштовани председниче општине, Ваше екселенције, господо војни изасланици имам част да у име Министарства одбране и санитетске службе Војске Србије поздравим овај скуп и евоцирам успомене на оне који су некада помогли нашем народу и нашем војнику. Тада је то знао да цени српски војник, народ, Краљ Србије и председник Владе и до данас то није заборављено. Ми као лекари знамо да ценимо шта значи кренути у једну неизвесну мисију и свој живот изложити озбиљним оспасности, а све зарад помоћи другоме. Већина оних који су учествовали у тим мисијама су дали и свој живот.
Они који су дошли тада, претече су нечега што данас постоји као лекари без граница. Такве мисије смо и ми у прилици да пружимо. Једна санитетска мисија ВС већ 6 година учествује у хуманитарној мисији у републици Конго – рекао је представник Министарства одбране и најавио да ће од идуће године овај дан ући у званични календар празника које слави Војска Србије.


Гостима се обратио и Стивен Вордсворт, амбасадор Велике Британије у Србији.
– Од мог доласка у Србију изузетно ме је задивио начин на који људи чувају сећање на овај догађај. То је важан део наших односа. Уручио бих вам господине председниче поклон књигу која се односи на 170 година наших међусобних односа и ту има много фотографија из тог времена – рекао је Вордсворт.


Амбасадор Аустралије у Србији госпођа Клер Биргин, поздравила је госте и захвалила се на гостопримству.

– Ово је врло важан део односа између Аустралије и Србије, јер обележавамо дан када су доктори дошли у Србију и створили јаке емотивне везе. Срби због своје храбрости су један од два народа, поред Пољака, који марширају са нашим ветеранима из ратова. Ми знамо колико су они били невероватно храбри, такође знамо да доктору Вуковићу можемо да захвалимо на његовом истраживању које се трајало годинама – рекла је госпођа Биргин.


Присутнима се у сали општине Младеновац обратио и доктор Жарко Вуковић који је годинама радио на очувању сећања на санитарне мисије савезника у Првом светском рату.

– Данас смо посебно почаствовани вашим присутвом. Хвала вам на доласку и на будућим доласцима у Младеновац. Младеновчани су прихватили идеју подсећања са свим нашим савезницима на нови хуманизам. Све што се десило те 1914. и 1915. године када је дошло много лекара из савезничких земаља створилио је нови приступ за хуманитарни рад који до тада није постојао. Зато је овај споменик у Младеновцу јединствен у свету јер је подигнут током рата. Зато Младеновачни могу да буду поносни на овај споменик. Захваљујуем и вама господине Јовановићу и господине Матејићу што промовишете ову идеју широм Србије и много шире – рекао је др Вуковић.


После пријема у згради општине гости су прешли на "Црквенац" где се уз присуство Војске Србије, наставио програм и полагање венаца. Уз присуство Младеновачких основаца који су имали данас својеврстан час историје на отвореном одржан је културно уметнички програм.
Амбасадор Велике Британије, Стивен Вордсворт, одржао је на српском језику поздравни говор на "Црквенцу"

– Поштовани господине Јовановићу, даме и господо, драги пријатељи. Велика ми је част што и ове године могу да вам се обратим на дан када се подсећамо жена из Британске медицинске мисије и посебно докторке Елси Ингилс, велике хуманисткиње и једног од највећег симбола савезничке подршке Србији у Првом светском рату. Ово је још једна прилика да се сетимо и покажемо дивљење за храбра дела докторке Ингилс али и осталих лекарки из иностранства које су у тешким данима рата и епидемије тифуса радиле заједено са својим српским колегама и пружиле несебичну помоћ Србији.
Није претеривање рећи да су докторка Ингилс и њене докторке биле амбасадорке Велике Британије у Србији. Њени поступци су успоставиле трајне и дубоке везе између наших држава и народа. Докторка Ингилс дошла је у Младеновац из Шкотске вођена професионалним али и људским мотивима. Записи из тог времена сведоче да је докторка иако пристигла из далека развила разумевање и велико поштовање за Србију и та осећање је неговала све до своје преране смрти.
Ово је други пут да присуствујем комеморацији у Младеновцу и желим да вас уверим да изузетно ценимо то што грађани Младеновца чувају успомену на др Ингилс и око 600 медицинских сестара из Британије. Користим ову прилику да вам на томе у име Велике Британије најискреније захвалим – рекао је Вордсворт.


Поздравни говор је одржала и Клер Биргин, амбасадор Аустралије.

– Почетак Првог светског рата је било време када је српска војске победама на Церу и Колубари пренела у свет славу и јунаштво српских војника али и спознају о страдању српског народа и жртвама које је подносио. У пријатељским земљама биле су покренуте активности како би се помогло спрском народу. Међу првима су се одазвали лекари. То су учиниле и жене Шкотске чија се федерација након избијања рата у потпуности окренула ратном санитету. Једна за другом, у Србије су стизале жене Шкотске. Тада је формирана и 6. једница жена Шкотске која је носила ознаку америчких трупа јер је њено формирање и опремање било омогућено прилозима из САД.
Болницу је предводила дг Агнес Бенет, лекарка из Аустралије, са својим помоћницама. Транспортну колону је предводила Мери Бедферд из Бризбејна, међу особљем је била и Стела Френклин аустралијска књижевница по којој је касније установљена и прва аустралијска књижевна награда. Њено име је везано за књижевни опус посвећен Србима. Написала је и роман "Шест месеци са Србима". Посебно место припада Оливији Меј Кин која је за своја дела добила краљевско признање као краљевски гост на венчању Краља Александра и принцезе Марије. Она је свој рад наставила у послератној Србији када је основала широм Србије добротворне кухиње.
Пробој Солунског фронта означио је незванични крај рата, али то није био крај страдања. Уследили су тешки послератни дани. Људи су умирали због глади, зиме, епидемије шпанске грознице. Већина припадница болнице жена Шкотске су наставиле свој рад. Све до нових дана није се много знало о учешћу аустралијских болничарки током Првог светког рата. Захваљујући др Жарку Вуковићу који је последњих 30 година истраживао и објављивао чиљенице о медицинском особљу ми данас знамо ко су биле те храбре жене и колика је била њихова улога. За његов рад ми му дугујемо посебну захвалност – рекла је госпођа Биргин.

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.