logo

Aktuelnosti

Усвојен ребаланс буџета Београда

Усвојен ребаланс буџета Београда
Скупштина града Београда донела је на јучерашњој седници Одлуку о изменама и допунама Одлуке о буџету града Београда за 2008. годину. Драган Ђилас рекао је да је градски буџет и ове године доста оптерећен субвенцијама за превоз и грејање и да је зато разумљиво због чега нема довољно новца за развој Београда.
У градској каси је од прошле године остао вишак од 5,024 милијарде динара те је са толико новца допуњен овогодишњи буџет, па престоница у 2008. години рачуна на укупно 71,370 милијарди динара. Вишак у каси дошао је од прихода од пореза на имовину који су већи су у односу на планиране и износе 3,08 милијарди динара, као и приходи од локалних комуналних и административних такса који износе 1,3 милијарде динара. Ребаланс градске касе усвојен је тесном већином гласовима 56 одборника ДС, Г17 плус, ЛДП и СПС.
Вишак од око пет милијарди динара из претходне године потрошиће се на реконструкцију трамвајске мреже, изградњу саобраћајница, канализације, социјално непрофитних станова, као и оних за расељавање Рома, ремонт котларница, изградњу фабрике воде "Макиш два". Од њега ће се исплатити дуговања извођачима радова санације и реконструкције улица, градња и реконструкција основних и средњих школа, вртића на Чукарици и припрема спортских објеката за Универзијаду.
Међутим, да од вишка ипак може глава да заболи осетиће прво поједини секретаријати и јавна предузећа који ће остати без дела новца која су им буџетом била намењена, јер нису успели да спроведу одређене пројекте. Градски превозник добиће 26,9 милиона динара мање од плана јер нису успели да заврше куповину 100 нових аутобуса. Секретаријату за привреду неће припасти 76,2 милиона динара јер нису спровели пројекат јавних радова.

– Мораћемо врло отворено да кажемо Београђанима да убудуће нећемо моћи да правимо буџет као до сада. Једноставно није могуће да 18 одсто буџета чине субвенције за градски превоз, а није ни поштено да субвенционишемо грејање грађанима чији су станови прикључени на систем "Београдских електрана", а да то не чинимо осталим грађанима који користе друге видове енергије и плаћају економску цену. Средства којим располажемо морамо искористити на квалитетнији начин, улажући их у развој Београда – рекао је Драган Ђилас.

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.