logo

Aktuelnosti

Mladenovac obeležio Svetu Trojicu

alt

Ulicama grada i rezanjem slavskog kolača ispred zgrade opštine obeležena je litija gradske opštine Mladenovac Silazak Svetog Duha na apostole, u narodu poznata i kao Duhovi, odnosno Sveta Trojica.

Proslava Svete Trojice, okupila je mnogobrojne sugrađane na liturgiji kao i u porti mladenovačke crkve. Duhovi, odnosno Sveta Trojica, koja je i litija gradske opštine Mladenovac, prošla je gradskim ulicama Vojvode Putnika, Kralja Petra Prvog i Janka Katića do zgrade opštine gde rezan slavski kolač.

Nakon rezanja kolača, litija se uputila ka zapisu u ulici Janka Katića, da bi se zatim vratila u crkvenu portu gde su najmlađi članovi KUD-a "Vojvoda Janko Katić" izveli program.

Na praznik Svete Trojice pod u hramovima pokriva se travom, pored zidova se prislanjaju grane lipe ili nekog drugog drveta, a ikone se kite cvećem. Ovaj običaj potiče još od prvih hrišćana, koji su ga pak preuzeli od Jevreja. Jevreji su na praznik Pedesetnice kitili svoje bogomolje i kuće grančicama, zelenilom, travom i cvećem. To ih je podsećalo na vreme kada su preko Mojsija dobili deset Božjih zapovesti, kao i na vreme lutanja po pustinji, posle bekstva iz Misira, jer su u pustinji živeli u kolibama od granja i lišća. Na Duhove u hramu narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose venčiće u torbama i tašnama jer veruju da će ih Bog zaštititi od raznih nesreća koje mogu da ih snađu.

alt alt

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.