logo

Aktuelnosti

Predstavljen naučni rad iz oblasti arheologije

 

U maloj sali opštine Mladenovac predstavljen je naučni rad iz oblasti arheologije pod nazivom  "Tehnologija koštane industrije sa ranoneolitskog nalazišta Bataševo" čiji su autori dr Selena Vitezović, viši naučni saradnik Arheološkog instituta Beograd, dr Nemanja Marković, viši naučni saradnik Arheološkog instituta Beograd i Velibor Katić, viši kustos Muzeja Grada Beograda. Prijemu i razgovoru sa predsednikom Gradske opštine Mladenovac Vladanom Glišićem i članom Veća Zoranom Jocićem prisustvovali su dr Nemanja Marković i Velibor Katić.

Ovaj naučni rad je, u okviru prezentacije arheološkog nasleđa sa teritorije Mladenovca, objavljen u publikaciji "Stočarstvo i lov na teritoriji centralnog i zapadnog Balkana kroz vreme" u izdavaštvu prestižne izdavačke kuće "Arheopres" iz Oksforda.

Gradska opština Mladenovac, kao i prethodnih godina, nastavlja da podržava projekte koji afirmišu kulturno nasleđe Mladenovca. Prethodno realizovani projekti uz podršku i pomoć opštine Mladenovac promovisali su arheološko nasleđe Mladenovca na nacionalnom nivou.

Publikovanjem ovog rada prikazan je jedan segment arheoloških nalaza sa ranoneolitskog nalazišta Bataševo koji ulazi u međunarodnu naučnu literaturu, a Mladenovac time postaje prepoznatljiv svetskoj stručnoj javnosti. Ovakvi programi podstiču interesovanje stručnjaka za nalazište Bataševo i otvaraju mogućnosti da se u daljem istraživanju ostvare međunarodna saradnja i projekti.

Osim naučnih dostignuća, ovakvi programi iz oblasti arheološkog nasleđa doprinose prepoznatljivosti i turističkom razvoju naše opštine.

Arheologija2
Arheologija3
Arheologija5
Arheologija6
Arheologija7
Arheologija8

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.