logo

Aktuelnosti

Održana manifestacija "Igrale se delije" u Velikoj Ivanči

 

Kulturno sportska manifestacija "Igrale se delije" posvećena pesniku Miodragu Petroviću Seljančici, održana je u rodnom mestu pesnika, Velikoj Ivanči, u organizaciji istoimenog udruženja i Crkvene opštine velikoivančanske, pod pokroviteljstvom opštine Mladenovac.

U okviru manifestacije organizovan je peti književni konkurs na temu "Sve dok je tvoga blagog oka" u čast pesnika Milorada Petrovića Seljančice. Tim povodom, u prostoru crkve, promovisan je Zbornik nagrađenih i pohvaljenih radova kao i knjiga pesama Dušice Radosavljević "Mali priručnik za čuvanje duše".

Sedmu godinu za redom, manifestacija koja se održava u porti crkve Sv. Velikomučenika Dimitrija i školskom dvorištu u Velikoj Ivanči, okupila je veliki broj Ivančana i meštana okolnih sela. U okviru sportskog dela programa organizovano je finale turnira u malom fudbalu i takmičenje u nadvlačenju konopca, a posetioci su mogli da vide i bogat kulturno - umetnički program.

Okupljene goste i učesnike pozdravio je Vladan Glišić, predsednik Gradske opštine Mladenovac.

"Zadovoljstvo mi je što smo opet zajedno na ovom mestu, gde nas je okupio naš veliki pesnik, učitelj i rodoljub Milorad Petrović da uživamo u pesmi, i igri i veselju.

Velika Ivanča i njeni meštani žele da pokažu koliko su ponosni na svog čuvenog zemljaka, i kao gostoprimljivi i dobri domaćini daju primer kako se kroz duh zajedništva jednog naroda čuvaju njegove najveće vrednosti.

Taj duh koji okuplja sve generacije u selu i njihove goste iz drugih mesta, Seljančica je iznedrio u svojim pesmama, koje žive i danas. Nekada su vodile srpske ratnike da osvajaju svoju slobodu, danas ih srpska mladost peva da se čuju do svih naših sela i gradova, i podseća nas da ne zaboravimo na stare staze i puteve slobode.

Gradska opština Mladenovac se iz godine u godinu trudi da podstakne i podrži kulturne, turističke i privredne potencijale naših sela. Zato smo posebno ponosni na ovu manifestaciju, koja nije samo primer kako treba da pamtimo našeg Milorada Petrovića Seljančicu, već i želja da ohrabrimo i motivišemo mlade ljude da se uključe u kulturne aktivnosti našeg sela, kako bi duh sloge i zajedništva našeg naroda bio sačuvan za buduća pokoljenja.

Čestitam organizatorima na uloženom velikom trudu da ovaj veliki skup i narodni sabor u Velikoj Ivanči iz godine u godinu bude sve veći, bogatiji i veseliji. Hvala vam i proglašavam manifestaciju otvorenom", rekao je Glišić.

U kulturno - umetničkom programu učestvovala su kulturno-umetnička društva "Abrašević" i "Fabrike reznih alata" iz Čačka, vokalni solista Tamara Kovačević i KUD "Janko Katić" iz Mladenovca.

Delije1
Delije10
Delije11
Delije12
Delije13
Delije14
Delije15
Delije16
Delije2
Delije3
Delije4
Delije5
Delije6
Delije7
Delije8
Delije9

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.