logo

Aktuelnosti

"Kosmajski kazan" u Pružatovcu 18.septembra - kulturno - umetnički program i degustacija domaćih proizvoda

 

Manifestacija „Kosmajski kazan“, koju organizuju Mesna zajednica Pružatovac i kompanija „Bibli“, pod pokroviteljstvom Gradske opštine Mladenovac, biće održana u Pružatovcu, 18. septembra, u dvorištu ovog preduzeća.

Ovaj događaj će otvoriti jesenji ciklus kulturnih dešavanja koja će biti realizovana u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su govorili Gregor Guberinić, direktor kompanije „Bibli“ i Zoran Jocić, čalan veća Gradske opštine Mladenovac. 

Guberinić je podsetio da je manifestacija „Kosmajski kazan“ prvi put  održana pre dve godine, a da prošle godine to nije bilo moguće zbog pandemije korona virusa.

„Sa ciljem da dodatno oživimo naše selo i predstavimo hranu i piće tradicionalnih receptura iz Kosmajskog kraja kao i da doprinesemo kulturnoj i turističkoj ponudi, došli smo na ideju da organizujemo jedno ovakvo dešavanje, pre svega imajući u vidu da je Pružatovac bilo jedno od retkih, ako ne i jedino selo u našoj opštini, koje nije imalo kulturnu manifestaciju. Naše selo se nalazi u podnožju Kosmaja, pa je tema manifestacije kazan, odnosno pripremanje hrane u kazanima i promocija hrane i pića tradicionalnih receptura.

Što se tiče samog programa, od 14 sati očekujemo goste, a svečano otvaranje manifestacije i početak kulturno-umetničkog programa je od 16 sati, nakon čega će prisutni biti u prilici da degustiraju tradicionalno pripreljene proizvode kao što su pasulj, gulaš, pekmez, čvarci... Na štandovima lokalnih proizvođača biće izloženi proizvodi našeg kraja - med, pekmez, vino, rakija, kozji sir... Pozivamo sve ljude dobre volje da nam se pridruže u subotu, 18. septembra i uživaju u sjajnoj hrani i bogatom kulturno-umetničkom programu“, rekao je Guberinić.

„Za ovu manifestaciju je karakteristično to što je u okviru samog programa ostvarena saradnja između lokalne samouprave, nevladinog sektora i privrednih subjekata. Imamo jedinstven primer gde je jedna kompanija nosilac aktivnosti na organizovanju celokupnog programa, rekao je član opštinskog Veća, Zoran Jocić i zahvalio se Gregoru GUberiniću i kompaniji „Bibli“ na ideji i spremnosti da budu nosioci ove aktivnosti.

„Imajući u vidu pozitivna iskustva sa prethodne manifestacie, verujemo da će ova biti još bolja. Pozivam sve Pružatovčane, Mladenovčane i ostale zainteresovane da nam se pridruže u subotu, da svi zajedno uživamo u sjajnoj manifestaciji“, rekao je Jocić.

U kultorno-umetničkom programu manifestacije „Kosmajski kazan“ učestvovaveće kulturno-umetnička društva „Janko Katić“, „Šumadija“ iz Vlaške i „Prelo“ iz Rabrovca, a nastupiće i poznata mlada violinistkinja Jelena Urošević.

Inače, „Bibli“ je preduzeće za preradu i proizvodnju mesa, koje spaja tradicionalan način proizvodnje sa savremenim standardima higijene i bezbednosti hrane. Zapošljavajući pretežno lokalno stanovništvo ova kompanija i na taj način pokazuje brigu o razvoju sela i okolnih mladenovačkih opština.

Uspešan spoj tradicije i moderne tehnologije doprineo je stvaranju čvarka kao srpskog brenda, proizvoda za koji je kompanija „Bibli“ dobila veliki broj značajnih priznanja u zemlji i svetu.

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.