logo

Društvo

"Београдски" пси на нашим улицама

"Београдски" пси на нашим улицамаНије никаква тајна да све већи број паса луталица завршава на младеновачким улицама, а такође није ни мистерија одакле ти пси долазе, односно ко их доноси. Овом темом бавио се јучерашњи "БЛИЦ" у тексту "Псе остављају испред зграда њиховим улицама" .

Жалбе бројних Младеновчана − Иако им име говори да су заштитници животиња, не брину све ове организације о напуштеним псима и мачкама онако како би то требало да чине. Да је "добробит" напуштених кућних љубимаца понекад само изговор за стицање користи сведоче грађани Младеновца.

Према њиховим речима, организација Центар за спас животиња која би требало да удомљава напуштене животиње и оне које им власници сами повере на чување, а за то у Кнез Михаиловој улици прикупља донације, животиње једноставно пушта на улице Младеновца.

− Последњих месеци приметли смо све већи број одраслих паса на улицама. Често су то неговани пси који никад пре тога нису виђени у граду. По пријави грађана шинтери су излазили на терен, а велики број паса нађен је око зграде где станује породица која води Центар за заштиту животиња − каже Милан Ђорђевић , члан Општинског већа у Младеновцу.

Како би се изборила са проблемом, који је постао опасност по све Младеновчане, Општина је о случају обавестила и полицију, а Друштво за заштиту животиња против Центра поднело је и кривичну пријаву.

− Обавештени смо о овом случају и добили смо од Младеновачког МУП - а кривичну пријаву за злостављање и злоупотребу животиња као и илегално прикупљање новца. Имамо информације да све псе које узимају од грађана који нису у могућности да се о њима старају, осим тога што за то узму паре, пуштају по ободима Младеновца. Сем трошкова транспорта, они не троше никаква новчана средства на те животиње. Добили смо и неколико пријава од људи који су од њих "усвојили" штенце у Кнез Михаиловој, да су након неколико недеља угинули од штенећака − каже Владимир Терзин , помоћник секретара за комуналне и станбене послове.

Председница удружења Центар за спас животиња, међутим, негира све оптужбе и тврди да је у питању сукоб два удружења за бригу о животињама.

− Испред наше зграде хранимо само псе луталице. То су пси из Младеновца, а зашто нису у азилу питајте Општину и Друшто за заштиту животиња који су против нас и измишљају лажи о нама. Ми у Београду узимамо од власника који о њима не могу да брину само штенце, а не одрасле псе. Њих не пуштамо на улице већ их удомљавамо − прича Слађана Радојичић , председница Центра за спас животиња.

О томе како и којим средствима брину о псима које сакупе, као и где их чувају пре него што им пронађу нове власнике Слађана каже:

− Добри људи и они који нам псе дају на чување помажу нам да о њима бринемо. Ми имамо свој приватни азил у подножју Космаја, али локацију држимо у тајности, јер би нам Општина послала инспекцију, а још нисмо стигли да га уредимо по свим прописима − каже Слађана, која организацију води са супругом и сином.

Некад водили азил − Породица која води Центар за спас животиња, пре тога је била у чланству једног другог удружења којем је на управљање био поверен и азил за псе у Младновцу. Због неслагања међу члановима удружење се распало, а због лошег стања до кога је азил доведен Општина им је прошле године одузела управљање азилом и након тога га реновирала. Од тада, кажу у Општини, Центар за спас животиња наставља да скупља прилоге и животиње у Кнез Михаиловој, али уместо да их збрине пушта на улице Младеновца.

Аутор: Д. Крстић - З. Лазаревић | 03.09.2009.

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.