logo

Društvo

Београд: Нова бројила искључују неплатише

Београд: Нова бројила искључују неплатишеЕДБ ускоро набавља 50 000 уређаја који ће спречити крађу струје и олакшати наплату дугова - Мештани Младеновца и Крњаче најпроблематичнији - За 10 година покривен цео Београд. КРАДЉИВЦИМА струје је одзвонило! Следеће године "Електродистрибуција Београд" ће набавити нових 50.000 дигиталних бројила уз помоћ којих ће се неплатише "гасити" на даљину, без излазака екипа на терен. Овај напредни систем већ је инсталиран у Младеновцу , а сада би са 35.000 уређаја требало да се потпуно покрије и Крњача.

Према речима Срђана Милошевића, руководиоца Центра за даљинско управљање и очитавање, план је да се бројила прво постављају на најпроблематичнијим локацијама са великим бројем неплатиша. У првој набавци обезбеђено је 25.000 уређаја од којих је 20.000 постављено у Младеновцу . Сада ће се од 50.000 нових комада, чак 35.000 наћи у Крњачи.

СТРУЈА ЗА АУТОМОБИЛЕ РАЗВОЈ Центра за даљинско управљање и прикључење свих потрошача на дигитална бројила је основ за стварање напредне електричне мреже. Иако звучи далеко, аутомобили на струју су будућност, а када постану стварност, неопходно ће бити да систем ЕДБ-а има прикључке за пуњење, што тренутно није изводљиво. Према речима Срђана Милошевића, град Београд је потпуно свестан тих потреба, па заједно са ЕДБ-ом ради на томе да систем кроз извесно време постане спреман да одговори на све изазове.

- Европска банка за обнову и развој и Европска инвестициона банка су ЕПС-у дале кредит од 40 милиона евра за куповину нових уређаја и унапређење комплетног електричног система - рекао је Милошевић. - Од 350.000 бројила намењених за целу Србију, 50.000 следује ЕДБ-у. Међу тим контингентном, 35.000 комада поставићемо у Крњачи, јер тамо већ годинама имамо много проблема са неплатишама. Око 10.000 је намењено за велике потрошаче, који имају сопствене трафо-станице, а остатак ће бити рапоређен на различитим градским локацијама.

Како су средства обезбеђена, почетком следеће године биће расписан тендер за набавку бројила. Процене су да ће због броја домаћинстава која треба да се покрију, за Крњачу бити потребно од две до три године како би систем био потпуно оперативан. На осталим локацијама ће, вероватно, бити спреман за годину дана. Развој систем даљинског управљања и очитавања је веома значајан, јер спречава крађу струје и омогућава да се неплатише искључе са мреже "кликом" на дугме". Тако, на пример, неко коме је у 12 часова угашено "светло", већ у 15 сати може да добије електричну енергију, ако донесе потврду о измиреним рачунима.

– Када радимо са старим системом, често имамо проблем да утврдимо где се краде струја, али са дигиталним бројилима практично решавамо тај проблем - објашњава Срђан Милошевић. - На неким локацијама је довољно да се уређаји само привремено монтирају, па зато ЕДБ у оптицају има 5.000 мобилних бројила.

Крајњи циљ је, каже Милошевић, да ова технологија постане стандард. Тако би са наставком годишње набавке од 50.000 бројила, за десет година цео Београд требало да буде покривен.


Пренето из дневног листа Новости ( аут. Н.М. Недељковић, 26. децембар 2010.)

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.