logo

Преглед спашава живот

Државни секретар Министарства здравља, др Симо Вуковић, обишао је Дом здравља у Младеновцу како би се упознао са стањем и потребама ове здравствене установе.

Током јучерашње посете др Симе Вуковића, државног секретара Министарства здравља, младеновачком Дому здравља разговарало се о стању и потребама ове установе, али и о организацији Националног програма скрининга и унапређењу сарадње између Дома здравља, општина Младеновац и Министарства здравља.

Истичући значај Националног програма скрининга, Вуковић је нагласио да је забрињавајућа стопа смртности од превентабилних болести.

– Те стопе се крећу за 10,20 па и 30 процената више у односу на европске земље. Данас од карцинома грлића материце људи не умиру у развијеним земљама или је то занемарљив број, док је код нас то у броју који нас ставља на прво место у Европи. Исти случај је и са карциномом дојке, дебелог црева и плућа. Једини механизми који би дали брзе резултате и смањење смртности су Национални програми скрининга који нису ништа друго него масовно прегледање становништва. Масовно прегледање поузданим тестовима који би нам указали на сумњу да постоји малигно обољење како би смо у најранијом фази могли да делујемо – рекао је Вуковић.

Организацију ових програма Вуковић је издвојио као један од најважнијих планова Владе Србије, али је додао да то није лако спровести због кадровских, техничких и организационих захтева. Он је као посебан проблем истакао мотивисање грађана да се одазову позиву на преглед.

– Морам вам рећи да неће ићи лако са одзивом грађана. Што се тиче женске популације у доби од 25 до 69 године, мање од 30 одсто жена се одазива на било какве превентивне прегледе па је то очекивано и за скрининг. На овом послу је потребно ангажовање општина, верских заједница али и свих људи до чијег се мишљења држи, који  треба да позову народ да се одазове прегледима јер тиме спашавамо биолошку супстанцу овог народа. Све је већи број људи који у пуној радној снази обољевају од малигних болести и то има несагледиве последице на читаву државу – наглашава Вуковић.

Он је рекао да су припреме за увођење овог програма трајале од 2008. године и да се он већ одвија у око 40 општина у Србији.

– За сад скрининиг програм за карцином дебелог црева радимо у Младеновцу, а вршимо припреме да почнемо и скрининг програм на карцином дојке и грлића материца. Код карцинома дебелог црева у општинама где је рађен тест на рано крварење у столици, од око 1.500 људи открили смо преко 200 сумњивих случајева, а до сада имамо већ потврђених десет карцинома. Дакле резултати су видљиви и уколико ти људи буду одмах лечени ми смо спаслили животе – рекао је Вуковић.

Говорећи о сарадњи са локалном самоуправом, Вуковић је рекао да се показало да локалне самопурава не стављају здравствену политику као приоритет.

– Желимо да помогнемо општинама да оспособе кадрове тамо где их нема јер се у низу општина нико не бави здравством, то је препуштено углавном директорима Домова здравља. Желимо да направимо здравствене савете у општинама који ће разматрати све проблеме јер читава заједница мора да се укључи у здравствену политику. Ако неко ствара илузију да ће педесетак људи у републичкој администрацији моћи да контролише цео здравствени систем то је зеблуда која се показује и на терену – каже Вуковић.

На питање шта ће се учинити да се хирург поново врати у Младеновац, Вуковић је рекао да нормативи по којима је прављен распоред лекара очигледно нису били адекватни када се ради о Младеновцу.

– Очигледно није преозаната потреба људи да ви овде требате да имате хирурга. Ја сам тај захтев предао тако да се у овом тренутку раде кадровски планови и надам се да ће доћи до успостављања сагласности и враћања хирурга у Младеновац.

Др Добрица Недељковић, члан Већа градске општине Младеновац задужен за здравство, рекао је да су Статутом града Београда ингеренције са општина прешле на град Београд.

– Ми смо се у претходном периоду трудили да помогнемо ван оквира које нам Град даје. То значи да су била одвојена средства у буџету са позиције унапређње здравства којима смо се трудили да помогнемо Дом здравља, пре свега у примарној здравственој заштити, док је секундарна заштита, пре свега наша Специјална болница, била ускраћена. Прошле године је одвојен део средства за куповину ортопана, а ове године сам затражио приоритетне потребе од здравствених кућа како би смо могли да помогнемо.

Недељковић се осврнуо на проблем укидања хирурга у Младеновцу.

– Када кажете неко други је донео одлуку да се укине хирург, нама који смо из праксе је то несхватљиво. Како је неко одредио норму да само градови преко 80.000 становника могу да имају хирурга ? То је несхваљиво и мени делује да то иде у прилог приватном сектору. Просто то није брига за људе. Сутра ће доћи на ред уролог или нека друга грана. То није унапређење здравства, нарочито када је реч о доступности лекара. О каквој доступности говоримо ако се та граница помера на преко 50 километара – рекао је Недељковић и додао да здравствене установе не могу да финсирају специјализације лекара из сопствених средстава јер тих средстава практично и нема.

 

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.