logo

Нови апарати на интензивној

 

Министарство здравља финасирало је набаку нове опреме на јединици интезивне неге Специјалне болнице за интерне болести у Младеновцу. Нове апарате данас су обишли представници републичке и локалне власти.

После дуго година интезивна нега, односно коронарна јединица, Специјалне болнице за интерне болести у Младеновцу, добила је савремене дијагностичке апарате. Министарство здравља је издвојило преко 4.700.000 динара за куповину најмодерније опреме. Набављено је шест монитора, за сваки кревет по један, централни монитор којим се прати стање свих пацијената на интензивној нези и савремени дефибрилатор.

Поводом набавке нове опреме, болницу су данас посетили државни секретар Министарства здравља, др Симо Вуковић и чланови Већа општине Младеновац, др Добрица Недељковић и Владан Глишић.

Др Симо Вуковић, државни секретар Министарства здравља, рекао је да му представља задовољство што на 60 – годишњицу од оснвања ове установе присуствовује почетку рада врхунске опреме за јединицу интензивне неге

– Како су ми рекли људи из управе ове установе од 1985. године било је веома скромних улагања у ову јединицу. Овога пута Министарство здравља је издвојило преко 4.700.000 динара за куповину најмодерније опреме и мислим да ће сви пацијенти имати највиши ниво медицинске заштите у погледу интезивне неге. Што се тиче досадашњег и будућег улагања, Специјална болница за интерене болести у Младеновцу је препозната као веома значајна установа како за Београд тако и за Србију – рекао је Вуковић и додао да ниво здравствене заштите у Младеновцу увек може да буде бољи.

Колико је у систему једне болнице важно одељење интензивне неге најбоље је да никада не сазнате. Ипак, лекари, особље и пацијенти добро знају да се на овом одељењу често повлачи граница између живота и смрти и да су техничка опремљеност и стручност медицинског особља пресудни фактори у спашавању људских живота. 

Др Зоран Радосављевић, директор Специјалне болнице за интерне болести, каже да се протеклих 28 година повремено занављала опрема на коронарној једници али да од 2003. године није купљено ништа ново.

– Данас смо отворили нову коронарну једниницу која је опремљена по свим правилима, односно сваки пацијент има свој монитор са мноштвом параметара који могу да се прате. Дакле, добили смо шест монитора тако да сваки кревет има по један, затим централни монитор на коме може да се прати свеукупно стање свих пацијената, такође купљен је озбиљни дефибрилатор који може да испрати пацијента на путу до инвазивне коронарне једнинице. 

Овим је болница заокружила област дијагностике тако да смо потпуно компетентна установа за праћење кардиолошких пацијената од њиховог доласка у болницу до евентуалног одласка до инвазивне коронарне једнинице, што је у нашем случају, најчешће, болница на Звездари. Сада имамо јединицу која ће сигурно неким људима спасити живот, како у Младеновцу, тако грађанима Сопота и Гроцке – рекао је Радосављевић и најавио набавку још једног ултразвучног апарата до краја године. 

Члан Већа за здравство градске општине Младеновац, др Добрица Недељковић, рекао је да је набавка нових медицинских уређаја увек за похвалу, нарочито када се ради о саременој опреми која је у сваком тренутку на корист пацијента. 

– Међутим, имам предлог који ћу пренети државном секретару за здравство и директору болнице. Приликом обиласка сам видео да већину пацијената на интезивној нези чине људи из „Селтерса“ и старчких домова. Идеја је да се затражи реновирање или набавка опреме за нову просторију, типа интезивне или полу инетензивне неге, која би била намењана управо пацијентима из ових установа које само поменуо. Дакле, да се затражи од ових установа које наплаћују своје услуге и имају средстава, да учествују у опремању једне такве јединице – рекао је Недељковић 

Што се тиче улагања општине Младеновац у здравство, Недељковић се уздржао од обећање због стања у општинском буџету.     

– Пошто је буџет прилично рестриктиван због кризе која нас је захватила, не смем више ништа да обећавам. У предлогу буџета, планирао сам да део средстава намењен унапређењу здравства иде Диспанзеру, а не да иде само Дому здравља. Међутим, нећу ништа сада да обећавам јер не знам каква ће ситуација даље бити, а не волим нешто да обећам што не могу да испуним.

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.