logo

Хуманост на делу

Данашња гужва испред Трансфузиомобила паркираног пред зградом општине најбољи је доказ да су Младеновчани добровољним давањем крви још једном показали и доказали своју хуманост на делу.

Акција добровољног давалаштва крви коју организује Црвени крст Младеновца, почела је данас у 10 часова и трајаће до 17 сати. Трансфузиомобил је паркиран испред зграде градске општине Младеновац.

Како је за само сат времена акције 58 суграђана дало крв, др Добрица Недељковић, члан Већа за задравство, похвалио је Младеновчане који су се упркос великим врућинама одазвали овој хуманој акцији.

– Корист од давања крви је обострана, како за оне који дају тако и за оне којима је крв неопходна. Давањем крви смањује се ризик од обољевања од рака и срчаних обољења. Такође, стимулише се коштана срж на производњу крви и крвних елемената. Занимљиво је да нема више младих давалаца, не мислим ту на доказивање хуманости, већ пре свега на могућност да се бесплатно тестирају на ХИВ, хапатитиси и сифилис – рекао је Недељковић и додао да даваоци крви могу бити све здраве особе од 18 до 65 година и телесне тежине преко 50 килограма. Он је нагласио да жене могу давати крв на свака четири месеца, а мушкарци свака три месеца.

 

Како нам је рекла Весела Јевтић, секретар Црвеног крста Младеновац, данашња акција је наставак летње кампање која траје од 25. јуна до 30. августа.

– Што се тиче ове акције, обзиром да је несташица крви и велике свакодневне потребе, надамо се да ћемо данас прећи преко 100 јединица и да ће наши суграђани као и увек препознати принцип хуманости и јединства. Обзиром на данашњу температуру, већ од јутарњиих сати можемо да кажемо да је одзив добар, али има доста суграђана који раде до 15 или 16 часова, па се надамо да ће и они доћи – рекла је Јевтићева и захвалила се свим даваоцима.

Према подацима које нам је накнадно доставила Весела Јевтић, секретар Црвеног крста Младеновац, у акцији добровољног давалаштва крви одржаној 8. августа (од 10 до 17 сати) дошло је 135 грађана, њих 115 је дало крв, а шеснаесторо су крв дали по први пут.

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.